• 05.08.24, 13:00

Kinnisvaraarendaja: maksumuudatused võivad olla kinnisvaraturu käivitajad

00:00
  • Siim SultsonSiim Sultson
Kinnisvaraarendaja: maksumuudatused võivad olla kinnisvaraturu käivitajad

Kasvav üüriturg muutub professionaalsemaks ja koondub suurtegijate kätte. Kui kaua? See võibki jääda kestma, ei ole mingeid takistusi, et see toimub järgmised 20-30 aastat, siin piire ees ei ole, tõdes saates "Kuum tool" Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.

„Valitsuse viimased uued maksuotsused on selgelt vähendanud nähtavust. Vähene nähtavus on see, mis tekitab täna ebakindlust nii ostjates, nii kinnisvaraarendajates kui ka ehitajates," sõnas Kivisaar uue valitsuse maksupoliitika kohta.

„Väga raske on täna ennustada, kas need erinevad mõjurid kinnisvaraturu kontekstis on positiivsed või negatiivsed. Üks on selge, et maksutõusud soosivad kinnisvara hinnakasvu jätkumist. Kui uuele korterile tuleb kõrgema määraga käibemaks juurde panna, siis on selge, et korterihind tõuseb. See aegamisi veab üles ka vanemaid eluruume. Teiselt poolt, kuna kinnisvaraturu jõukam ostjaskond on suures osas ettevõtjad ja kuna meil tulumaksu määrad on juba tõusnud ja tõusevad veel, siis eksperdid on prognoosinud, et suure tõenäosusega selle aasta teisel poolel hakatakse senisest rohkem tegema väljamakseid dividendidena, omanikutuluna – mis tähendab, et nendel ettevõtjatel, eraisikutel tekib rohkem vabu vahendeid," arutles ta. "Teades eestlaste investeerimiseelistusi, siis kinnisvara on seal selgelt TOP 1-2 koha peal. See võiks teiselt poolt soosida finantsvahendite liikumist kinnisvaraturule."

„Turu üldine trend on see, et üüriturg on muutumas järjest professionaalsemaks ja koondumas järjest suuremate tegijate kätte, kellel on täna siin ikkagi sadades-sadades korterites portfellid. Neid, kelle käes on sadu-sadu kortereid, on päris palju. See omakorda survestab neid üksikuid üüriinvestoreid, kellel läheb, ma usun, tulevikus keerulisemaks."

"Aga trendi mõttes ma olen täiesti nõus, et institutsionaliseerumine on toimumas, aga võib-olla liiga aeglaselt," lisas ta.

Kui kaua see võib kesta?

„See võibki jääda kestma. Ei ole mingeid takistusi, et see vaikselt toimubki järgmised 20-30 aastat. Siin piire ees ei ole,“ kostis Kivisaar.

Saates tuli lisaks juttu ka ostuhuvi kasvust elukondlikes uusarendustes, eluasemete sundmüügist. Aga samuti arendajate ja ehitajate omavahelistest suhetest nüüd, viimase kolmveerandi aasta taustal. Teemaks tuli ka Tallinnas jätkuvalt venivad planeeringud ja olukorra perspektiiv.

Saatejuht on Siim Sultson.

Fotol on Metro Capitali tegevjuht Ain Kvisaar (fotograaf: Andras Kralla).

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kinnisvarauudised esilehele