Autorid: Ken Rohelaan, Jane Suu, Teeli Remmelg • 17. juuli 2024

Kinnisvara otsustajate TOP: tihe rebimine Tartu ja Tallinna äriliidrite vahel

Foto: Raul Mee
Äripäeva koostatud Eesti suurima mõjuvõimuga otsustajate edetabelisse jõudis tänavu TOP200 hulka vaid 12 kinnisvara valdkonnaga seotud äriliidrit, mitmendat aastat käib aga esikoha pärast tasavägine võitlus kahe suure arendaja vahel.

Otsustajate TOPist võib esineda isikud, kes peale vaatamisel ei tundugi nii mõjukad. Edetabeli kaalu määrab ära juhtimisorganite arv (ettevõtete arv), kus osaletakse, ja isikute arv, kellega ollakse nõukogu tasemel seotud. Viimane on “ühise kuriteo” printsiip: otsustes ollakse koos ja seega tegelikult tugevalt seotud läbi ühise tegevuse. Kaalu lisavad veel organisatsiooni mõjukus ja isiku mõjukus juhtorganis.

Äripäeva koostatud Otsustajate mõjujõu TOPi esimese 200 hulgas on 12 kinnisvarasektori otsustajat, kellega seotud ettevõtmised räägivad nende endi eest.

Kinnisvarasektori otsustajate tipus käib juba mitmendat aastat tasavägine võitlus kahe suure äriliidri Guido Pärnitsa ja Neinar Seli vahel, kelle ettevõtmised ulatuvad ka kinnisvarast teistesse sektoritesse. Peamiselt Tartus tegutsev Neinar Seli edestas siiski tänavu enam Tallinnas tuntud Guido Pärnitsat, kuigi vaid paari koha võrra. Eelmisel aastal oli olukord vastupidine.

Seli on varasemalt öelnud Äripäevale, et otsustega tuleb pigem kiirustada, et olla esimene, ja see on taas väga oluline: “Näiteks Tartu-suuruses linnas peabki olema esimene, sest teise ja kolmanda jaoks pole võib-olla enam ruumigi.”

“Kui käid ees ja näed oma kindlat sihti ning oma taskuga on ka läbi räägitud, siis on suurem tõenäosus olla võitja. Kui järele hakatakse tegema, siis oled õigel teel ja teised seega midagi maha maganud,” rääkis Neinar Seli 2021. aastal Äripäevale, mil ta võitis suure Otsustajate TOPi.

Vaata kõiki kinnisvaravaldkonnast otsustajate TOP100 hulka jõudnuid siit:

Koht Otsustajate TOP2024
Koht eelmises Otsustajate TOPis
Nimi
Suurim(ad) firmad
suurim tegevusvaldkond
11.-12.7Neinar SeliEstiko Grupp AS, Rondam AS, Kalevi Veekeskus OÜValdusfirmade tegevus
145Guido PärnitsMainor AS, Tüc Majad AS, Mairenestal OÜÄrinõustamine jm juhtimisalane nõustamine
3027Urmas SõõrumaaForus Grupp OÜ, U.S. Invest AS, Rotermann City OÜValdusfirmade tegevus
40.-41.19Väino PõllumäeAstri AS, Eekbl - Valduste OÜEnda kinnisvara ost ja müük
4832Ants PilvingMainor AS, Smart City Group AS, Mairenestal OÜÄrinõustamine jm juhtimisalane nõustamine
68.-69.45Toomas SaalMainor AS, Smart City Group ASÄrinõustamine jm juhtimisalane nõustamine
74.-75.98Kaido JõelehtKaamos Holding OÜ, Woodbakers AS, Vigrelle ASEnda kinnisvara ost ja müük
118100Marek PohlaKaamos Holding OÜ, Woodbakers AS, Kc Energy OÜEnda kinnisvara ost ja müük
146209Hannes TamjärvKeskkonnainvesteeringute Keskus SA, Eften Capital ASMuude mujal liigitamata finantsteenuste osutamine, v.a kindlustus ja pensionifondid
15988Kristo SiigMainor AS, Mainor Ülemiste AS, Mairenestal OÜÄrinõustamine jm juhtimisalane nõustamine
184209Eve TootsAstri AS Enda kinnisvara ost ja müük
18582Ülo HageAstri AS, Astri Kinnisvara OÜEnda kinnisvara ost ja müük

Vaata kõigi valdkondade mõjuisikute täispikka tabelit Äripäevast.

Metoodika

Edetabel on koostatud eesmärgiga luua ülevaade Eesti äriilma kõige mõjukamatest isikutest ja nende lähikondsetest. Omavahel seotud mõjugruppide kirjeldamine muudab ärikeskkonna läbipaistvamaks ja aitab kaasa võrdsema konkurentsi kujunemisele.

Edetabel on koostatud kõigi Eesti äriliidrite omavahelisi nn board-room-kontakte analüüsides. Kokku on loetud ettevõtete tippjuhtide, nõukogu liikmete ja eraisikust omanike unikaalsete ärikontaktide võrgustik, kaalutud on iga seost, lähtudes isiku positsioonist ja ettevõtte iseloomust.

Edetabel ei pretendeeri absoluutsele tõele, kuid annab parima võimaliku ülevaate isikutest, kes veedavad kõige enam oma ajast erinevatel nõukogu koosolekutel ja kes teevad Eesti äri kõige suuremaid otsuseid.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474