Autor: Kontsept Arhitektuuribüroo • 4. september 2024

Kontsept Arhitektuuribüroo päästis Tartu südames miljööväärtusliku hoone ja andis Peetri tänavale uue hingamise

Kontsept Arhitektuuribüroo poolt projekteeritud korterelamu Tartus Peetri tänav 7 pakub varasema mahajäetud hoone asemel üksnes silmailu. Aastakümneid varjusurmas olnud hoone on saanud uue hingamise, stiilse hoovimaja ja uued elanikud.
Kontsept Arhitektuuribüroo poolt projekteeritud korterelamu Tartus Peetri tänav 7 pakub varasema mahajäetud hoone asemel üksnes silmailu. Uue ilme saanud korterelamu on hea näide sellest, kuidas omavahel on kokku saanud väärikas vana ning uhke uus.

Ettevõtte arhitekt/partnerid Kaidi Põder ja Margo Koppel ütlevad, et nende eesmärgiks oli siduda ajalooline arhitektuur moodsa arhitektuuriga ning luua inimsõbralik elukeskkond, mis kajastab kinnistu ajalugu, kuid vaatab samas ka tulevikku.

Uue ilme saanud korterelamu Tartus aadressil Peetri 7 on hea näide sellest, kuidas omavahel on kokku saanud väärikas vana ning uhke uus. Mis ülesanne teid Peetri 7 puhul ees ootas?

Hoone oli väsinud ja elu polnud selles aastaid olnud. Tegu oli kinnilöödud akendega hoonega, mis lihtsalt lagunes. Majas olid varasemalt olnud väikesed tuba-köök tüüpi korterid, kus tualett ja pesemisvõimalused puudusid. Rekonstrueerimise eesmärk oli projekteerida ruumikas, kaunis ning miljööväärtuslik hoone koos hoovimajaga.

Ettevõtte arhitekt/partnerid Kaidi Põder ja Margo Koppel ütlevad, et nende eesmärgiks oli siduda ajalooline arhitektuur moodsa arhitektuuriga ning luua inimsõbralik elukeskkond, mis kajastab kinnistu ajalugu, kuid vaatab samas ka tulevikku.

Projektil oli kaks tellijat – Karl Jakobson, Meander Kinnisvara OÜ-st, kellega alustasime projekteerimist ning saime ehitusload. Ivo Kosenkranius Tammekose OÜ-st haaras ohjad enda kätte ehitamise etapis.

Kui sujuvalt kulges projekteerimine?

Tegemist oli küllaltki pika protsessiga, palju detaile tuli koostöös linnaga läbi arutada. Tartu linna miljööspetsialistiga tuli leida sobivad arhitektuursed lahendused, mis oleksid meelepärased nii tellijale, linnale kui ka arhitektile. Koostöös leiti suurepärane lõpptulemus. Tartu linn oli hea koostööpartner, kes aitas jälgida hoolega, et kõik sobituks miljööalasse ning oleks võimalikult autentne ja väärikas.

Saime loa ka hoovipoolsete rõdude ehitamiseks, mida ajalooliselt hoonel varem polnud, kuid mis hoone haakusid ja olemasolevale üksnes lisaväärtust annavad.

Kokkuvõtteks võib öelda, et eesmärk oli luua sümbioos vanast ja uuest ning see eesmärk sai 100% täidetud.

Kui palju pidite arvestama olemasoleva hoone eripärade ja nõuetega ning mis kindlasti säilima pidi?

Kontseptsioon tulenes miljööalast ehk kõik loodav pidi sobituma juba olemasolevaga. Vana hoone ajalooline välimus pidi üldjoontes säilima, taastasime detaile, et kõik saaks kena ja terviklik. Algne hoone oli tagahoovist vaadatuna lihtsam ja tagasihoidlikum, kuid täna on see ühtsem tänavapoolse küljega, kuna ka sissepääs on viidud hoovi.

Enne ja nüüd (galerii)

Kuidas harmoneeruvad omavahel rekonstrueeritud vana hoone ning uus?

Maja tänavapoolse fassaadi taastasime algsel kujul. Uue ehitise ehk hoovimaja stiil jälgib miljööväärtusliku korterelamu stiili, materjali käsitlust, hoone ning räästa kõrgust, viilkatuse katusekallet, akende ja uste raamide kõrgust, kuid jääb vormilt lihtsaks ning rahulikuks. Arhitektuuriliselt sai see tagasihoidlikuma ilme ning sobib oma rahulikkusega hästi miljööväärtusliku hoonega, mis oma väärika ajaloo ja taastatud värske ilmega pilke püüab.

Üks väsinud maja on elule äratatud. Mis tundeid see teis arhitektidena tekitab?

Ääretult oluline on see, et elukeskkond meie ümber säiliks ning et kestaksime inimkonna ning rahvana pikalt. Rekonstrueerimine on üks osa sellest – me anname vanale väärikale kvaliteetarhitektuurile uue hingamise. Eestis on just pärandi ja vana ning väärika väärtustamine ning hoidmine ääretult oluline. Meil on palju ilusat, millele saab ja peabki uue elu andma.

Milliseid rekonstrueerimistöid Kontsept varasemalt teinud on?

Haapsalus oli vana tühjana seisev neljakorruseline tööstushoone, mida klient soovis teha kaasaegseks elamupinnaks. Tegu oli väga põneva väljakutsega, kus lisaks tulevasele kasutajale mõeldes tuli välja mõelda, kuidas hoone õdusasse ja hubasesse Haapsalu linna sobituks. Tallinnas Kungla ja Kunderi tänaval taasväärtustasime fassaadi ja korrastasime parkimisala, kujundasime rattaparkla ala ning rohealad.

Milline riik või linn on teie silmis rekonstrueerimises lipulaev?

Hea näide on kindlasti Portugali pealinn Lissabon. Nad väga austavad oma kultuuripärandit, kuid samas saab aimu, et hooneid on siiski moodsate detailidega uuendatud, olemasolevasse austusega suhtutud. Lissabon on suurepärane näide nii rekonstrueerimiste kui uusehitiste osas.

Ivo Kosenkranius: saame rahul olla, et jätsime vana maja hinge alles

Hoonele andis täna nähtava kauni ilme Tammekose OÜ, kes Peetri 7 hoone koos ehituslubadega ära ostis ning tegutsema asus. “Maja oli seisnud ilma elaniketa, oli väga õnnetus seisukorras ja räämas, kuid nägime selles perspektiivi. Tegime planeeringus vastavalt oma nägemusele ja maja reaalsele olemusele veel pisitäiendusi, võtsime kasutusele ka keldri, et sinna paigutada tehnoseadmed,” selgitab ettevõtte juht Ivo Kosenkranius, kes koos ehituspartner OÜ Savekate ning Tammekose OÜ partneri Jaan Tammega ülikoolilinna tõelise pärli lihvisid.

Teostus oli keerukam, kui algselt tundus ning vaeva rohkem kui arvati. “Kindlasti oleks olnud lihtsam täiesti nullist uut maja ehitada, ka täpselt identset. Aga vähemalt saame rahul olla, et jätsime ajaloolise vana maja hinge siia alles,” sõnab Kosenkranius.

Peetri 7 maja vundament ja kandev osa taastati või asendati uuega. Maja sai uue soojustuse ning tehnosüsteemid, topeltraamidega puitaknad ning ajaloolised taastatud puituksed. Taastati ka maja fassaadi ajalooline miljööväärtuslik ilme koos kõikide ehisdetailidega.

Lõpptulemusega on ehitaja igati rahul, korterid said ilusad ja avarad. Enim rahul ollakse välisilmega, mis on kena kummardus algupärasele. Maja uut osa peetakse heaks täienduseks tänavapoolsele ajaloolisele osale, mis sobitub hoonega hästi.

“Korterid oleme hetkel jätnud omale ja välja üürinud, hoones on seega leidnud omale meeldiva kodu mitu head inimest. Kui kellelgi on ostuhuvi, siis ka see ei ole välistatud. Näiteks on pakkuda üks ilus 4-toaline kodu oma aianurgaga ja eraldi sissepääsuga,” ütleb Kosenkranius.

Karl Jakobson: Kontsept Arhitektuuribürooga oli koostöö väga hea

Projektiga startis Karl Jakobson (Meander Kinnisvara OÜ-st), kes teatepulga ehitustööde alguses järgmisele üle andis. See, milline Peetri 7 täna välja näeb, on mehe sõnul maksimumtulemus. “Tehtud on võimalik parim, mis etteantud miljööala-reeglite ja ruutmeetripiirangute puhul teha sai,” ütleb ta.

Vaata ka kontsept.ee/projekt/peetri7-tartu

Mis ja kes on Kontsept Arhitektuuribüroo?

Kontsept Arhitektuuribüroo on kontseptuaalset, modernset ja jätkusuutliku arhitektuuri teenust pakkuv arhitektuuribüroo. Aktiivse majandustegevusega alustati 2020. aasta alguses, kui Kaidi Põder ja Margo Koppel koostööga startisid. Nende ühine arhitektuurne keel sai alguse aastate eest, kui mõlemad Portugalis õppisid ning Aires Mateus’i juhendamisel magistrikraadi omandasid.

Projekte ja projekteerimise peatöövõtu teenust osutatakse nii uusehitistele kui ka renoveeritavatele ja rekonstrueeritavatele ehitistele nii eramute, korterelamute, tootmis- ja laohoonete ning ühiskondlike hoonete puhul.

Vaata ka kontsept.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474