• ST
  • 19.08.24, 12:51

Kuidas toetab BIM kinnisvarahaldust?

Kinnisvarahalduse kiiretempolises valdkonnas on äärmiselt oluline, et kõik toimingud oleksid täpsed ja tõhusad ning hästi optimeeritud. Seejuures on BIM kujunemas asendamatuks tööriistaks, mis muudab hoonete omanike arusaama vara projekteerimisest, ehitamisest, rekonstrueerimisest ja haldamisest.
Kuidas toetab BIM kinnisvarahaldust?
3D-mudeli põhised protsessid BIM-s ei piirdu enam ainult ehituse algfaasidega, vaid on muutunud dünaamilisteks protsessideks, mis toetavad kestvat rajatiste haldamist, parandades töövoogu ja tõstes efektiivsust. Ideaalis ei tohiks projekti lõpus valminud mudel jääma kasutuseta, vaid peaks teenima kasulikku eesmärki ka tulevikus just hoone haldus- ja hooldustöödes.
BIM haldus tähendab BIM-tehnoloogia ja kinnisvarahalduse protsesside ühendamist, rakendades BIM-metoodikat hoone hoolduses ja haldamises.

BIM kasutamise eelised järelhalduses

BIM tehnoloogia kasutamine hoonete haldamisel toob kaasa hulgaliselt eeliseid. Kujuta ette, et saad tuvastada kõik võimalikud probleemid juba enne, kui need reaalsuseks saavad. See ei ole enam ulme, vaid reaalsus tänu BIM tehnoloogia arengule.
Hoonehalduses on BIM hindamatu tööriist, mis loob põhjaliku digitaalse andmebaasi kõigi hoone komponentide kohta - alates struktuurielementidest ja süsteemidest kuni materjalideni. Selline täpne andmebaas võimaldab hoone haldajatel hoomata ja optimaalsemaks muuta hoonega seonduvat kogu selle elutsükli jooksul - nii projekteerimist, ehitamist kui ka hilisemat hooldust ja isegi renoveerimist. Selline tsentraliseeritud andmehoidla lihtsustab otsuste tegemist, soodustab proaktiivset ja ennetavat haldust reageeriva lähenemise asemel ja aitab hoida kulusid kontrolli all. BIM-i kasutades saab oma hoone eluiga pikendada ja seisakuid minimeerida, mis omakorda tähendab vähem peavalu ja rohkem säästu.

Kes siis täpsemalt peaks kasutama BIM-i kinnisvara haldamisel?

BIM on tõeline mängumuutja mitmesuguste sidusrühmade jaoks - haldusjuhid, hooldusmeeskonnad, arhitektid, insenerid ja kinnisvaraomanikud. BIM-põhine lähenemine soodustab multidistsiplinaarsete meeskondade koostööd, tagades sujuva suhtluse ja koordineeritud lähenemise hoone haldamisel. BIM muudab kogu protsessi läbipaistvamaks ja tõhusamaks, luues keskkonna, kus kõik osapooled saavad ühtselt töötada.

Milline on teostusmudeli ja haldusmudeli roll BIM halduses?

Teostusmudel peegeldab täpselt valminud konstruktsiooni mõõtmeid, materjale ja muid detaile. Teostusmudel on omakorda sisendiks haldusmudelile, mida kasutatakse hoone haldusfaasis. Nimelt ei ole kogu teostusmudelis olevat süvainformatsiooni halduses vaja, seetõttu ka luuakse teostusmudeli põhjal lihtsustatud infoga haldusmudel. Nii teostus- kui haldusmudelit uuendatakse pidevalt vastavalt hoone elutsükli jooksul tehtud muudatustele, näiteks renoveerimis- ja ümberehitustööd. Teostusmudel sisaldab lisaks elementide täpsetele asukohtadele (seadmed, inventar, torustik jne) ka palju muud kasulikku teavet, näiteks varade registrit, mis lihtsustab halduri tööd.
Kui haldusmudel on integreeritud automaatsete süsteemidega, on võimalik saada reaalajas teavet hoone toimivuse kohta. See võimaldab halduril hoone käekäiku paremini juhtida ning rakendada jätkusuutlikumaid juhtimislahendusi ja hooldusplaane.

Milline BIM dimensioon toetab kinnisvarahaldust?

Hoonete halduse puhul on 7D BIM dimensioon eriti oluline, kuna see hõlmab hoone elutsüklit ja järelhaldusega seotud infot. See dimensioon on võtmetähtsusega hoonehalduritele, kuna BIM mudel sisaldab andmeid, mis aitavad lihtsamini mõista ja hallata konstruktsiooni füüsilisi ja funktsionaalseid omadusi.
BIM-i ja kinnisvarahalduse kombineerimine võimaldab:
  • Suurendada erinevate osapoolte koostööd.
  • Parandada otsustusprotsesse.
  • Vähendada muudatuste tegemise aega ja kulusid.
  • Muuta hoone haldus targemaks ja tõhusamaks.
  • Vähendada energiatarbimist ja suurendada kasutajaohutust.
  • Tuvastada ja lahendada võimalikke probleeme kiiremini.

Tuntud BIM haldustarkvarad

On olemas mitmeid silmapaistvaid tarkvaraplatvorme, mis võimaldavad BIM-i tõhusalt rakendada. Üks kõige levinumaid ja populaarsemaid on Dalux, mis pakub kasutajasõbralikku mobiilset lahendust nii ehituse kui hoonete halduseks koos BIM toega. Lisaks Daluxile leidub veel mitmeid teisi tõhusaid haldustarkvarasid. Näiteks ACCA usBIM tarkvaramoodul usBIM.maint, mis täidab kõiki sarnaseid funktsioone ja veel enamgi. ACCA usBIM.maint on pilvepõhine hoonehaldustarkvara koos integreeritud äppide ja tööriistadega, mis pakuvad parimaid hoonehalduslahendusi. Eestis esindab ACCA usBIM tarkvara Tulitec, kes pakub ka abi usBIM.maint halduslahenduse ülesseadmisel. Haldustarkvarad täidavad kõik vajaliku edukaks BIM halduseks: sujuva koostöö, andmete integreerimise, reaalajas visualiseerimise ja palju muud.

Tulevikus on BIM lahutamatu osa hoonete haldusest

BIM-i kasutuselevõtt muudab oluliselt seda, kuidas me planeerime, ehitame ja haldame meie elukeskkonda. BIM-i võimaluste kasutamine kinnisvarahalduses ei ole enam lihtsalt trend, vaid kaalutletud strateegiline samm.
BIM-i võib käsitleda kui virtuaalset protsessi, mis ühendab kõik hoone komponendid, erisused ja süsteemid ühte virtuaalsesse mudelisse. See võimaldab kõigil hoonega seotud osapooltel teha koostööd täpsemalt ja tõhusamalt kui iganenud traditsioonilisi meetodeid kasutades.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 04.09.24, 13:41
Kontsept Arhitektuuribüroo päästis Tartu südames miljööväärtusliku hoone ja andis Peetri tänavale uue hingamise
Kontsept Arhitektuuribüroo poolt projekteeritud korterelamu Tartus Peetri tänav 7 pakub varasema mahajäetud hoone asemel üksnes silmailu. Aastakümneid varjusurmas olnud hoone on saanud uue hingamise, stiilse hoovimaja ja uued elanikud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kinnisvarauudised esilehele