Autor: Ehitusfirma Rand & Tuulberg AS • 14. august 2024

Rand & Tuulberg ehitusjuht: me ei taha olla lihtsalt ehitajad, vaid pikaajalised partnerid

Lauri Matteus: „Kui kümme aastat tagasi panid kaubamärgi turundusele ja arendusele rõhku vaid üksikud arendajad, siis nüüd on see saanud pigem normiks.”
Foto: Silver Gutmann
Klientide teadlikkus ja ootused on viimase kümnendi jooksul oluliselt suurenenud, mis paneb ehitajatele ja arendajatele kohustuse hoida end uute suundade ja tehnoloogiatega kursis ning olla soovitavalt samm-kaks eespool. Rand & Tuulberg ehitusjuht Lauri Matteus räägib, kuidas enam kui 30-aastase ajalooga ehitusfirma on võitnud partnerite ja klientide usalduse ning millised katsumused on ees ootamas.

„Kinnisvaravaldkonnas on viimase kümne aasta jooksul ostjate ja lõpptarbijate teadlikkus märgatavalt suurenenud. Kliendid oskavad täna palju rohkem hinnata mitte ainult viimistlust, vaid ka tehnosüsteeme ja muid kaasaegseid lahendusi. Kui varem oli ehk oluline pigem asukoht, siis nüüd nähakse väärtust ka heas arhitektuuris ja ümbritsevas keskkonnas,” räägib Matteus. Muutunud on tema sõnul ka arendajate suhtumine. „Kui kümme aastat tagasi panid kaubamärgi turundusele ja arendusele rõhku üksikud arendajad, siis nüüd on see saanud pigem normiks. Arendajad mõistavad, et hea arhitektuur ja hästi planeeritud ümbritsev ala müüb ning kliendid on valmis selle eest ka vastavat tasu maksma.”

Edu tagab tugev koostöö

Üks suuremaid väljakutseid ehitussektoris on ehituse väärtusahela fragmenteeritus. Matteus nendib, et see on ka peamine põhjus, miks ehituse produktiivsus võib mõnikord olla madal. „Arendajatel on siin suurim mõju, sest nende otsused määravad arhitektuurse visiooni, mis omakorda mõjutab objekti maksumust. Seetõttu on teadliku ja kogenud tellija olemasolu projektis äärmiselt oluline. Edu saavutamiseks tuleb luua tugev koostöö, kus iga osapool tunneb, et nende ootused ja vajadused on arvestatud. Samas on oluline, et kõik oleksid valmis tegema kompromisse,” räägib ta. „Erinevate osapoolte puhul võib tekkida probleeme egode ja erinevate visioonide kokkupõrkega, seetõttu on kõige olulisem luua projektis keskkond, kus igaüks tunneb, et tema panus on hinnatud.”

Rand & Tuulbergis keskendutakse sellele, et iga projektiga seotud lubadus saaks täidetud ja töö tehtud kvaliteetselt. „Meie moto on, et üks kord ja korralikult. See pole mitte ainult soodsam ja tõhusam, vaid ka kliendisõbralikum lahendus,” nendib ehitusjuht. „Ja meie kogemused näitavad, et sujuv suhtlus ja läbipaistev koostöö aitavad vältida arusaamatusi ning tagavad, et kõik osapooled liiguvad sama eesmärgi suunas.”

Bürokraatia tekitab „hõõrdumisi”, mis väljenduvad alati rahas

Rand & Tuulberg grupis on esindatud kogu ehituse väärtusahel – alates arendusest ja projekteerimisest kuni infrastruktuuri, tehnosüsteemide ja üldehituseni. See tähendab, et grupil on väärtusahelast täielik ülevaade ja väga hästi tajutakse ka klientide suuremaid valukohti. „Parim tulemus ehk kvaliteetne arhitektuur optimaalse hinnaga saavutatakse siis, kui reaalse ehituse kogemus tuuakse sisse juba planeerimise varajases etapis. Hea on, kui klient omab ise oskusi või on kaasanud professionaalse esindaja ja osaleb aktiivselt kogu protsessis,” ütleb Matteus.

On ka kliente, kes usaldavad kogu protsessi Rand & Tuulbergi kätesse, osaledes ainult finantseerija rollis. Ettevõtte ülesanne on tagada, et kõik vajalikud load ja kooskõlastused saadakse sujuvalt ja tõrgeteta. „Samas teame oma kogemustest, kuidas üks arendus võib ideest teostuseni võtta aastaid, mõnikord isegi üle kümne aasta. Bürokraatia tekitab tihti ahelas „hõõrdumisi”, mis kokkuvõttes väljendub alati rahas. Kui arvestada pikka ajahorisonti ja sellega kaasnevaid tururiske, on täiesti mõistetav, et arendajal on kindel kasumiootus ja surve ehituseelarvele,” räägib Matteus.

LEED ja BREEAM on ärikinnisvaras muutunud normiks

Jätkusuutlikkuse ja roheliste teemadeta ei saa tänapäeval hakkama ka ehitus- ja kinnisvarasektor ning seoses pidevalt karmistuvate regulatsioonidega on kestlikkus pankade ja finantsasutuste jaoks kriitilise tähtsusega. „Arendajad on selles valdkonnas teadlikumad ning see on ka arusaadav, sest nad on rahale kõige lähemal,” ütleb Matteus. „Veel kõrgemad nõudmised on muidugi Põhjamaadest ja Lääne-Euroopast pärit ettevõtetes – nemad on selles vallas tihti meist sammukese ees. Olen osalenud mitmetes hangetes, kus just kestlikkuse teema on tellija poolt esile tõstetud ja seda võetakse väga tõsiselt.”

Ta toob näiteks, et LEED ja BREEAM sertifikaadid muutunud ärikinnisvaras pigem normiks kui erandiks. Kui veel 5-6 aastat tagasi oli pigem vastupidi, siis nüüd on need sertifikaadid saanud standardiks, mida paljud kliendid nõuavad. Põhjus on lihtne: rentnikud soovivad lisaks madalatele üldkuludele ka oma ettevõtte keskkonnajalajäljega tegeleda. „Tulevikku vaadates näen, et hoonete süsinikujalajälje arvutamine ja ringmajanduse põhimõtete rakendamine saavad olema järgmised olulised sammud. Kestlikkuse teemal on äärmiselt oluline kaasata õige ehituspartner juba varajases staadiumis.”

Eesmärk rääkida sama keelt tellijate ja finantsasutustega

Rand & Tuulbergis on võetud kasutusele mitmeid meetmeid, et olla selles valdkonnas eesrinnas. Sel aastal määrati grupi tasemel eraldi kestlikkuse juht, kelle ülesandeks on tagada, et ettevõtte strateegiline visioon oleks kooskõlas kestlikkuse põhimõtetega. Rand & Tuulbergi eesmärk on rääkida sama keelt nii tellijate kui ka finantsasutustega, pakkudes lahendusi, mis vastavad kõrgeimatele kestlikkuse standarditele.

„Aitame oma klientidel kestlikkuse eesmärke saavutada, olles teadlikud valdkonna uuendustest ja astudes selle nimel reaalseid samme. Ehituse jalajälg on üks suurimaid ning me teadvustame oma vastutust ja rolli selles,” möönab Matteus. „Soovime ehitada viisil, mis tagab, et ka tulevastel põlvedel oleks võimalik nautida samu hüvesid, mida meie täna naudime.”

Kvartali arhitekt Mihkel Tüür (büroost Kadarik Tüür Arhitektid OÜ): “Eduka projekti eelduseks on hea koostöö ehitajaga ning Kvartali rajamisel õnnestus see suurepäraselt.”

Iga uus hoone peaks rikastama linnaruumi ja parandama inimeste elukvaliteeti

Matteuse sõnul on hoone ehitamine palju enamat, kui lihtsalt ühe füüsilise vormi rajamine. „Ent arhitektuuri tähtsus sõltub hoone tüübist. Tootmishoonete puhul ei olegi vaja eeldada, et arhitektuur oleks prioriteet, ent linnas paiknevate äri- ja elamuhoonete puhul on see järjest olulisem. Minu jaoks on arhitektuur väga tähtis, sest see annab igale projektile oma unikaalse iseloomu ja tähenduse. See on midagi enamat kui lihtsalt seinad ja katus, see on võimalus luua midagi, mis rikastab linnaruumi ja parandab inimeste elukvaliteeti.”

Arhitektuuriliste väljakutsetega projektid on tihti keerulised, kuid just need pakuvad kõige rohkem rahuldust. „On tõeliselt eriline tunne kõndida linnas ja näha hooneid, mille loomisel oleme oma meeskonnaga kaasa aidanud. See teadmine, et meie töö pakub väärtust nii elanikele kui ka kogu kogukonnale on midagi, mis mind ja meie meeskonda igapäevaselt motiveerib,” räägib ehitusjuht. „Arhitektuur meie jaoks palju enamat kui lihtsalt hoone välimus. See on võimalus luua midagi püsivat ja väärtuslikku, mis teenib inimesi ja kogukondi veel aastakümneid.”

Samas ei saa arhitektuuri kõrval unustada ehituse eelarvet ja finantsilist tasuvust. Arendajad investeerivad projekteerimisse ja planeerimisse aastaid, seega on oluline, et lõpuks jääks kõik tasakaalu – esteetika, praktilisus ja kulutõhusus. Hea projekt on selline, mis vastab nii arendaja, ehitaja kui ka lõppkasutaja vajadustele ja ootustele. Neid näiteid on Matteuse sõnul palju, aga üks põnevamaid on näiteks Tartus Kvartali projekt, mille puhul oli koostöö arhitektidega sujuv ja tõhus ning lõpptulemusega on rahul kõik osapooled. Projekti arhitekt Mihkel Tüür büroost Kadarik Tüür Arhitektid OÜ ütles ühistööd kommenteerides, et eduka projekti eelduseks on hea koostöö ehitajaga ning Kvartali rajamisel õnnestus see Rand & Tuulbergiga suurepäraselt.

Kvaliteet kajastub nii töös kui töösuhetes

Rand & Tuulberg on oma enam kui 30-aastase ajaloo jooksul ehitanud tugeva maine mitte ainult kvaliteetse ehitaja, vaid ka usaldusväärse ja koostööalti partnerina. Ettevõte üks omanikest, Raivo Rand, on öelnud: „Ei ole tähtis ainult see, kui palju on ühel ehitusfirmal näidata ette kvaliteetseid ehitusi, vaid tal peab olema ka ette näidata hulgaliselt häid sõpru, kelle ta on saanud ühe ehituse käigus.”. Matteuse hinnangul peegeldavad just need sõnad Rand & Tuulbergi olemust: „Me ei ole lihtsalt ehitajad, vaid soovime olla partnerid, kes aitavad luua väärtust ja pikaajalisi suhteid kõigi osapooltega!”

Üle 30 aasta tagasi Tartus alguse saanud Rand & Tuulberg on kasvanud märkimisväärseks ehituskontserniks, mis täna tegutseb üle Eesti. Uue peatüki ettevõtte ajaloos avab tänavu toimunud juhtkonnavahetus, mis andis ohjad üle järgmisele põlvkonnale, lubades nii värsket vaadet kui ka tugevat tõuget edasiseks arenguks. Rand & Tuulbergi nimi on ehitussektoris tuntud kui usaldusväärse ja kvaliteetse töö sümbol, peegeldades nii ettevõtte rikast pärandit kui ka tulevikuvisiooni.

Lisainfo: randtuulberg.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474