Autor: Vanarc OÜ • 6. märts 2024

Kinnistu- ja planeeringudokumentide riskianalüüs võib arendajale säästa sadu tuhandeid

Büroohoone "Bogenhouse" Laaneveere
Foto: Wingmacht Arendus
Nagu enne kinnisvara ostmist on mõistlik lasta see spetsialistidel üle vaadata, peaks kinnisvaraarendaja enne uue kinnistu soetamist laskma koostada maakasutuse, ehitusõiguse ja riskide analüüsi. Nii saab vältida ebameeldivaid üllatusi, näiteks võib enne ostu-müügilepingu sõlmimist selguda, et konkreetsele maatükile ei tohigi planeeritud mahtu ehitada või kuulub maa tulevikus sundvõõrandamisele.

„Koostame kinnistu- ja planeeringudokumentide riskianalüüse ning aitame kinnisvaraga teadlikumalt ümber käia igas suuruses arendajatel, ehitusettevõtetel, investeerijatel ja maaomanikel. Aitame analüüsida potentsiaalselt sobivate maaüksuste arendusvõimalusi ning oleme sellega olnud aastate jooksul oma klientidele abiks mitmesaja tuhande euro säästmisel,” ütleb Vanarc OÜ konsultant Ivan Gavrilov.

Ivan Gavrilov, Vanarc OÜ konsultant
Kui kinnisvaratehingus on kaalul, kas arendaja teenib mitusada tuhat eurot kasumit või kahjumit, on selle kõrval umbes 1000 eurot maksev riskianalüüs kaduvväike summa.

Ettevõte pakub teenust eelkõige kinnisvaraarendajatele, kes on Gavrilovi sõnul aasta-aastalt kinnistuid ostes ja arendades järjest keerukamas olukorras. „Probleem on selles, et ehitusõigusega maa Harjumaal ja Tallinnas on otsakorral. Seega tuleb vaadata aina keerulisemate, tiheasustusest väljas asuvate objektide poole, mille puhul on õhus mitmeid küsimusi, näiteks milline on konkreetse maatüki reaalne ehituskava ning millised riskid sellega võivad kaasneda.”

Vanarc OÜ konsultant Ivan Gavrilov sõnul peaks kinnisvaraarendaja enne uue kinnistu soetamist kindlasti laskma spetsialistidel koostada maakasutuse, ehitusõiguse ja riskide analüüsi kuna nii saab vältida ebameeldivaid üllatusi.

Ivan Gavrilov toob näite: „Hiljuti müüdi Rae vallas maad, millele kehtiva vana detailplaneeringu järgi võis rajada neli ridaelamut. Arendaja palus meil kontrollida kinnistu tausta ning selgus, et maatükk asub Rail Baltica trassi koridoris ning kuulub 5-10 aasta jooksul sundvõõrandamisele. See tähendab, et sinna ei olekski saanud uusi hooneid rajada ning riik ostab tulevikus selle omanikult ära turuhinnaga. Arendaja kahjum oleks olnud väga suur.”

Teine näide on Tallinna kesklinna piirkonnast, kus riik müüs oksjonil magusat elamumaad, kuhu üldplaneeringuga oli lubatud ehitada väike, kuni 8 korteriga korterelamu. OÜ Vanarc konsultandid tegid aga selgeks, et kinnistu pindala ja kuju koormusindeksi alusel oleks tegelikult tohtinud sinna ehitada vaid maja nelja korteriga. See oleks tähendanud aga arendajale sisuliselt kasumita projekti. „Kui juhtub, et sellised olulised asjad jäävad tähelepanuta, võib kahju arendajatele ja teistele ostuhuvilistele olla päris suur,” nendib Gavrilov. „Aga see on väga oluline informatsioon ning nii meie poole pöörduvadki need ettevõtjad, maaomanikud ja eraisikud, kes teadvustavad riski, ent ei oska või ei oma aega ise kogu teavet andmebaasidest leida.”

Aruande koostamine võtab aega umbes nädal, kuid teenust saab tellida ka kiirtööna – sel juhul valmib aruanne kolme tööpäeva jooksul. Teenust pakutakse eesti, inglise ja vene keeles ning lisatasu eest on lõplik aruanne saadaval ka teistes keeltes.

Vanarc OÜ teenused maaomanikele ja arendajatele:

- Ehituslike võimaluste ja riskide analüüs

- Mistahes taseme planeeringute analüüs

- Maksimaalse võimaliku ehitusõiguse hindamine arendusobjektil

- Miljööalade tingimuste analüüs

- Detailplaneeringute algatamise tugi, sh eskiisid, koostöö omavalitsusega jne

- Projekteerimistingimuste ja tehniliste tingimuste taotlemine

- Kliendi esindamine ehitusõiguse ja planeerimisega seotud protsessides, sh avalikel aruteludel jne

Teenused strateegiliste arengudokumentide (üldplaneeringud, KSH jms) koostajatele:

- Asustuse arengusuundade analüüs

- Üldplaneeringu tasemel arhitektuursete tingimuste väljatöötamine

Teenused kinnisvarahindajatele:

- Parima võimaliku kasutuse väljaselgitamine

- Maksimaalse võimaliku ehitusõiguse hindamine arendusobjektil

Kuna pole olemas kahte ühesugust kinnisvaraobjekti, lähenevad Vanarc OÜ eksperdid igale tellimusele individuaalselt. Täpsema teabe saamiseks võtke julgelt ühendust, küsige hinnapakkumust või lihtsalt head nõu. Helistage telefonile +372 503 1352, kirjutage e-postile [email protected] või kasutage kontaktivormi!

Vaata ka www.vanarc.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474